Criză de personal în restaurantele din Sibiu. Chef Foa: E foarte greu să găsești oameni serioși

  0
  192

  Patronii barurilor și restaurantelor din Sibiu spun că este tot mai dificil să găsească oameni bine pregătiți și serioși. Fenomenul angajărilor sezoniere, în special peste vară, este o urmare a lipsei de personal în acest domeniu, aflat în continuă expansiune în orașul nostru. Urmările le puteți vedea singuri atunci când vă așezați la masă în centrul istoric sau în zona unui obiectiv turistic din județ.

  Restaurantul Kulinarium, Einstein, Harley Burger, complexul Fântânița Haiducului și, mai nou, lanțul de cafenele Starbucks sunt doar câteva dintre localurile din Sibiu care fac angajări în acest moment.

  ”Am ajuns să facem angajări pe tot timpul anului, fără oprire. Vara găsim mai ușor pentru că intră studenții în vacanță și sunt care rămân în Sibiu, vor să lucreze ceva și să câștige un ban în plus. Cel mai dificil este să găsești bucătari. Cei buni sunt cunoscuți de toată lumea care lucrează în domeniu și au trecut de la un restaurant la altul. Am avut bucătar care câștiga lejer peste o mie de euro pe lună și a plecat în străinătate”, spune patronul unui local din Sibiu, care nu a dorit să-i divulgăm numele.

  Zilele acesta este în desfășurare în Piața Huet evenimentul Street Food Festival, unde Florin Scripca face furori. De la televizor îl știți sub numele de Chef Foa. Turnul Sfatului a stat de vorbă cu el despre cât de greu se mai găsesc profesioniști în acest domeniu, mai ales că prin natura muncii lui el străbate țara în lung și lat.

  ”Este foarte greu să găsești oameni serioși, oameni care vor să facă ceva în bucătărie. Mulți vin pentru că este un trend în acest moment, se poartă să gătim sau avem succes la fete dacă facem ceva bun de mâncare. Nu despre asta e vorba. Trebuie să îți placă să lucrezi în domeniul acesta, trebuie să îți placă să mănânci și să fii pregătit tot timpul, fizic și psihic, pentru a face clientul să plece mulțumit de la tine. Munca în bucătărie e destul de solicitantă. Te rupe! Răsplata principală e pasiunea, bucuria din ochii omului când gustă din mâncarea ta”, a declarat pentru Turnul Sfatului Chef Foa.

  Problema pleacă de la faptul că în România au dispărut aproape complet școlile profesionale, care înainte asigurau pregătire bună în domeniul HORECA. Abia în ultimii ani nevoia de pe piața muncii a făcut ca școlile profesionale să redevină interesante, în special datorită susținerii financiare a companiilor străine interesate să-și asigure viitorii angajați.

  Ideea a fost întărită și prof. Ilie Rotariu, de la Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității ”Lucian Blaga”, într-un interviu acordat ziarului nostru la finalul anului trecut.

  ”Acum 25 de ani s-a schimbat tot sistemul de învățământ și de pregătire în turism. Aveam un sistem foarte bine pus la punct, adus în anii ‘68-‘70. Sistemul acesta pregătea tot ce ne trebuia, de la ospătari, până la recepționeri, șefi de unitate, bucătari, șefi de sală, administratori de hotel. Era o școală postliceală puternică. S-a privatizat și nu s-a pus nimic în loc. În Sibiu, la ora actuală, practic nu mai ai unde pregăti un bucătar, un ospătar, decât cum spuneam eu pe vremuri, iei o diplomă de la Casa de Cultură și o pui în ramă să-i arăți bărbatului că știi să gătești”, declara prof. Rotariu.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.